L’institut La Ribera inicia un projecte d’innovació educativa amb l'aigua com a eix central

Dijous, 5 d’abril de 2018

El centre participa en el programa 'Magnet, aliances per a l'èxit educatiu', impulsat per la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Ensenyament, la Diputació  i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB.

Aquest dijous, 5 d'abril, s’ha presentat a l’escola Miralletes de Barcelona l’extensió del programa 'Magnet, aliances per a l’èxit educatiu', impulsat per la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, que compta amb la implicació d’alguns ajuntaments, com el de Montcada i Reixac.

Aquest programa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança ha de permetre al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta.

Les institucions que hi participen són institucions de referència i excel·lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

'Iniciem aquest projecte amb molta il·lusió i amb un objectiu comú, millorar l'èxit acadèmic; es tracta d'una iniciativa innovadora per a la millora educativa, amb la qual volem aconseguir aliances fermes', ha explicat la regidora d'Educació, Infància i Joventut de Montcada i Reixac, Jessica Segovia. 

L’institut La Ribera de Montcada i Reixac es va presentar a la convocatòria d’enguany i ha estat un dels centres educatius seleccionats per desenvolupar aquest projecte d’innovació durant els propers 4 anys. El projecte Magnet de l’institut La Ribera girarà entorn de la temàtica de l’aigua, tant des de la perspectiva científicotècnica com històrica i social, tenint en compte la relació de Montcada i Reixac amb el riu Besòs i el seu patrimoni cultural i històric relacionat amb l’aigua: la Casa de la Mina, la Casa de les Aigües i l’estructura hidràulica mil·lenària del Rec Comtal.

És per això que l’institut desenvoluparà el seu projecte en aliança amb l’Instiut de Recerca de l’Aigua de la Universitat de Barcelona (IdRA), que serà un gran aliat en la transmissió de coneixements, metodologies de recerca i treball interdisciplinari. La lluita contra la contaminació, l'ús racional de l'aigua, l’esforç per superar les deficiències d'abastament i la previsió i gestió de situacions extremes (sequeres i inundacions) són alguns dels exemples d’aquest treball.

El vicerector de Doctorat i Promoció de la Recerca de la UB, Xavier Roigé, valora molt positivament la col·laboració de la Universitat de Barcelona amb Magnet, un projecte impulsat per la Fundació Bofill per acompanyar els centres educatius en la millora de la seva qualitat: 'Una de les missions de la UB, a més de fer docència i recerca, és la de portar la ciència a la societat, tot fomentant la passió i les vocacions per la ciència. És un orgull per a la Universitat tenir l’oportunitat de desenvolupar estratègies educatives innovadores amb l’institut La Ribera'.

El programa Magnet és una oportunitat per a l’institut per oferir un aprenentatge adaptat a les necessitats formatives de l’alumnat en la societat actual, implementant noves metodologies de treball. Amb una formació i acompanyament constants i amb l’aliança amb un institució de prestigi, el centre educatiu avança cap a un enfocament multidisciplinari i un aprenentatge significatiu, que situa l’alumne al centre.

Els impulsors d’aquest programa han presentat avui els 9 centres educatius que aquest curs comencen una aliança amb una institució de referència, i la convocatòria que s’obre aquest mes d’abril per seleccionar 15 centres més que s’incorporaran el curs vinent al programa. El programa anirà creixent fins arribar a les 45 aliances magnet al 2020. Aquest creixement respon a l’interès de les diverses administracions i entitats implicades per impulsar l’equitat i la innovació en els centres educatius i crear escoles i instituts de referència que siguin atractius per a una gran diversitat de famílies.

Carme Ortoll, directora general d'Educació Infantil i Primària del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Rafael Homet, diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona; Anna Cros, directora de l’ICE de l’UAB; Marta Comas, cap de l´Àrea d´Innovació, Programes i Formació del Consorci d’Educació de Barcelona; i Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, han anunciat avui aquesta aposta clara pel programa Magnet, com a una eina per impulsar projectes innovadors als centres educatius, i han fet un balanç dels resultats de la prova pilot que s’ha dut a terme durant els darrers 5 anys.

Aquesta prova pilot ha permès constatar que aquest programa té efectes molt positius pel que fa al desenvolupament d’estratègies educatives innovadores, la cohesió dels equips docents i les expectatives de l’alumnat i les seves famílies; i que pot enfortir els projectes dels centres educatius i afavorir que recuperin la seva capacitat d’atraure les famílies del seu entorn.

Darrera actualització: 5.04.2018 | 14:29